Knaagdieren

Tegenwoordig zien we steeds vaker konijnen en cavia’s in de salon en dit is zeker geen overbodige luxe. Het haar van een (half)langharig konijn wordt vaak te lang of te dik waardoor u er moeilijk doorheen komt. Hierdoor zal uw konijn snel in de klit raken en aangezien ze een dun huidje hebben, onstaan er snel wondjes. Maar ook kortharige konijnen kunnen een dikke volle vacht hebben en hebben tijdens de rui soms wat hulp nodig.

Het is aan te raden om elke 3 á 4 maand te komen met uw konijn. Wel raad ik aan om zelf 2 dagen in de week uw knaagdier te kammen, zodat er tussendoor geen klitten kunnen ontstaan.

Het is afhankelijk van het vachttype, de conditie van de vacht en uw wensen welke behandeling we toepassen. De mogelijkheden zijn:

– Ontklitten (alleen als dit mogelijk is)

– Scheren

– Knippen

– Plukken

– Ontwollen

Wanneer uw knaagdier niet veel op de stoep loopt, is het aan te raden de nagels regelmatig te laten knippen. Deze groeien door en kunnen scheef gaan staan, waardoor het dier last kan krijgen van de pootjes.

Tip:

Wanneer een konijn volop in de rui zit, zal het dier meer haar binnen krijgen. Omdat een konijn niet kan braken, zoals een kat dat doet, is er een grote kans op verstopping. Zorg daarom dat uw konijn tijdens de ruiperiode extra hooi tot zijn beschikking heeft. Dit is vezelrijk en zal er voor zorgen dat het haar beter uit het maag-darmkanaal vervoerd kan worden. U kunt tijdens deze periode het gewone voer minderen. Heeft uw konijn kleinere en hardere keutels? Dit kan een eerste teken van verstopping zijn. Let hier extra goed op.

 GJI_20160406_LD_043_LR GJI_20160406_LD_045_LR GJI_20160406_LD_046_LR GJI_20160406_LD_048_LR GJI_20160406_LD_052_LR GJI_20160406_LD_053_LR